Moet je de studie van je kind betalen?

32CA7887-5190-40B0-9217-0F0E8B98F180.gif

Ik geef het toe. Ik heb een jaar of twee geleden een kind gemaakt. Ik ben daar (op de prestatie in bed na) niet trots op, want de toch al overbevolkte wereld huilt een beetje bij elke nieuwe menspersoon die er op wordt gelanceerd. Laat ik het er op houden dat mijn favoriete mens-onder-de-meter, een egoïstische keuze is. Gelukkig kan ik me troosten met de gedachte dat mijn vrienden hetzelfde doen of overwegen. Want damn son, wat krijgen wij hier altijd veel vragen over. Deze staat ergens in de top vijf vragen:

'Hoe spaar jij voor de studie van je dochter?' 

In het kort is het antwoord: 'Dat doe ik niet'. Ik kreeg namelijk tegelijk met mijn dochter een bijdrage die elke Nederlander krijgt. Kinderbijslag. Die kinderbijslag is grofweg 80 eu'tjes per maand. Door dat maandelijks te beleggen loopt het op tot een bedrag waar ze waarschijnlijk van kan studeren. Zodat ze haar studie kan betalen. En ik wat kan bijdragen voor de huur en studiespullen. Of eigenlijk: het bier in de kroeg en de smartphone of fluxcondensator-laservliegtuig. Of wat mensen in 2036 ook maar voor zooi hebben. En als haar dat niet lukt van dat geld, gaat ze maar bijbeunen. We'll cross that bridge when we get there. In onze podcastaflevering 'Huishoudboekjes zijn awesome!' vertel ik er over en bereken ik hoeveel je met 80 ekkies in de maand bereikt. Spoiler: vet veel.

Heb jij een spaarrekening voor je kind? Waarom eigenlijk? Het is ook niet zo simpel als je zou denken. Neem 'Anne', die vertelde maandelijks moeite te hebben om rond te komen in deze tijd. Vaak in het rood te staan, niet goed op weg is om haar eigen oude dag te financieren. Maar wel trots vertelt dat ze elke maand wat opzij zet op een spaarrekening (blegh) voor haar kleine monstertje. Maar lieve Anne, denk je dat die lieve 'Thom' jou straks in huis neemt en alles voor je betaalt om je pensioengat te vullen? Wil je dat dan ook? Beter geef je hem het goede voorbeeld door je eigen zaken goed op orde te hebben. En dan betaalt hij zijn eigen studie maar.

Ik ken genoeg mensen die hun eigen studie hebben bekostigd. En die zijn stuk voor stuk goed, zo niet beter, uit hun studie gekomen. Namelijk mét werkethiek en een goede money mindset. Ze leerden op hun 18e al om de kosten laag te houden. Dichtbij huis studeren bijvoorbeeld, om geen kamertje van 650 eu te hoeven afrekenen. Schulden laag gehouden. En voor je het vraagt... Ja, er zijn genoeg mensen met een gouden handje van papa en mama boven hun hoofd die alsnog bijlenen als een gek. Schulden hebben verrassend weinig te maken met inkomen en verrassend veel met uitgaven. En guess what. Zakelijk zijn die skêre mensen ook prima terecht gekomen. Precies om die werkethiek en mindset.

Het komt neer op het volgende: wat wil jij je kinderen meegeven? Je bent niet noodzakelijkerwijs onverantwoordelijk als jij alles voor je kind betaalt, en het tegengestelde is evenmin waar. Je Geldvrienden hebben hierin ook positie genomen en wij vinden het volgende:

  • Je eigen geluk komt eerst

  • Je zorgt dat je kind kansrijk opgroeit

  • Je bent mede verantwoordelijk voor het opvoeden van een verantwoordelijk en sociaal kind

  • Je helpt je kind financieel waar dat noodzakelijk is

  • Je zorgt ervoor dat je kind geen kansen mist omwille van je eigen geluk

Wat geef jij je kind dan mee? Als je ‘gewoon’ die €50k geeft. Of ‘gewoon’ de studie betaalt, onvoorwaardelijk, en nog eens incidenteel een honderdje hier en daar voor wat avondjes uit. Hoe goed is dat voor een kind? Wat is de waarde van geld dan, hoe leert die dat? Wat als jij een mooi bedrag van €50000 bij elkaar hebt geroggeld voor je kind. Klasse. Mooi vrouw. Tja, niet zo mooi als je zelf in de schulden zit en een ontzettend groot pensioengat hebt. Jij hebt zelf toch ook plannen en een kort leven? Het is kut als jij eigenlijk nog wel een wereldreis had willen maken, een tiny house had willen bouwen, een zeilboot had willen kopen en opknappen, of een andere (dure) hobby zou willen nastreven. Zoals geen fuck meer aan betaald werk doen vanaf je vijftigste.

Mazzelpik, die Thom

Kindlief heeft al mazzel zat, want hij is geboren in Nederland dus komt het echt wel goed. Waarom zou jij je kind gratis geld geven, omdat die toevallig uit de juiste baarmoeder gekomen is? Toevallig op de juiste plek in de wereld (ons kikkerlandje). Alleen dat feit al is een ongekend voordeel. Ja mensen, de wereld is niet eerlijk, en dat is niet erg, want dat is inherent aan sociale structuren.

En dan nog wat, Anne. Hoezo spaar je geld? Om een half tonnetje bij elkaar te sparen heb je maandelijks achttien jaar lang 230 euries nodig. Als je 8% rendement maakt op je beleggingen bereik je dat met €100,- al. En dan roep je nu natuurlijk iets over risico. Terecht, zou je denken. Maar... als je dan ook nog weet dat historisch gemeten het risico op een verlies vlakbij de nul ligt op 18 jaars basis. Geloof je dit niet? Luister onze podcast 'HELP! Mijn lief vindt beleggen eng' er nog eens op na. Feiten dus. Geen meningen.

Sorry dat ik je een beetje aanpak hier Anne, maar zo zit het. Stop dus met wat je nu doet en kies voor jezelf. En verder blijf je onze vriend en dus helpen we je verder, met het toepassen van onze Gouden Regels, ook jij komt er wel. En Thom ook. Stick with us.

Toedels