De Weekly Review als belangrijke feedback loop

HOE WAS JE DAG?

Je kent het wel. Aan tafel met je partner tijdens het avondeten en dan vraag je hoe iemands dag was. Hoe vaak heb je dan géén zin om daarover te praten. Gewoon, omdat je geen zin hebt of omdat je niks boeiends te vertellen hebt? Met een paar vragen per week ben je hier vanaf.

Dat had ik ook. Te vaak. Niet dat wij niet sociaal zijn, maar het werkte gewoon niet echt. Liever gewoon koetjes en kalfjes en dan sporten of Netflixen. Daarna komen de gesprekken wel. Totdat ik ontdekte dat ik mijn wekelijkse review ook zou kunnen gebruiken voor een wekelijkse relatie review.

DE WEKELIJKSE REVIEW

De wekelijkse review is voor mij persoonlijk het belangrijkste ritueel om mijn week te evalueren, projecten en acties na te lopen, bij te stellen, mijn agenda’s updaten en de week vooruit plannen. Dat klinkt alsof dat allemaal op de minuut gaat, dat is niet zo. Maar op deze manier zorg ik voor balans voor werk en privé en heb ik duidelijk wat ik die week wel en vooral waar ik niet aan zal werken.

8/WEEK

In het productiviteitskanaal waar ik fervent kom bespraken wij GTD-gekkies hoe dit in een gezin, relatie zou kunnen werken, zo’n review. Daar is een lijst uit gekomen, met dank aan Maarten voor de opzet, die centraal staat in de wekelijkse relatie review. Het concept is simpel. Je behandelt om en om de 8 vragen en voila, dat is je review.

Dit zijn ze:

  1. Waar ben je dankbaar voor afgelopen week?

  2. Wat had je beter willen doen?

  3. Is er een gesprek waarvan je het gevoel hebt dat we die niet hebben afgerond?

  4. Hoe ziet de aankomende week eruit?

  5. Wat is het meest spannende wat er volgende week gaat gebeuren?

  6. Waar kan ik jou deze week mee helpen?

  7. Is er iets wat ik kan doen om je meer geliefd te laten voelen?

  8. Hoe staat ervoor met het (financiële) huishouden?

WAAROM HET WERKT

De lijst had ik al een tijd (een week of 5) voordat ik dit voorstelde aan mijn vriendin. Ik dacht, dit gaat ze onzin vinden en ik had mezelf wijs gemaakt dat het nooit zou werken. Wat het was weet ik niet meer, maar ik heb het tijdens ons wekelijks koffiemomentje voorgesteld en ze stond er open voor. Sterker nog, ze vond het een fantastisch idee. Hier had ze het graag over. Natuurlijk, dacht ik, zij is georganiseerd en wil dit juist graag weten.

Elke week doen wij ergens een koffie of theetje, al dan niet met een taartje, en dan behandelen we deze vragen. Per vraag geven we elkaar antwoord. Na de eerste keer wisten we allebei dat dit een blijvertje was. Een aantal punten waarom ik overtuigd ben dat dit voor iedereen kwaliteitsverbetering is:

  • Betrokkenheid: je bent meer betrokken bij elkaars individuele activiteiten en bent geneigd elkaar meer te bevragen en ondersteunen waar nodig

  • Verwachting management: je wordt niet meer verrast gedurende de week. Borrels op werk, koffie met vrienden, sporten, podcast-avonden, trainingen en nachtdiensten worden niet vergeten omdat je die bespreekt, een week is niet zo moeilijk te onthouden.

  • Waardering: je spreekt uit waar je dankbaar voor bent, wat je waardeert in elkaar en in jullie levens, dit is in het begin wat onwennig, maar het is zo belangrijk dat jullie waarden door elkaar begrepen worden.

  • Respect: je bespreekt spannende en belangrijke zaken voor de week, zo krijg je een idee wat er in andermans hoofd omgaat. Zoals een specifieke training, of werkoverleg die toch wel erg spannend is en wat je anders niet direct meekrijgt, maar iemand op de bank treft die snel geïrriteerd is.

REFLECTIEVERSLAGEN ZIJN KAK

Op school en de universiteit vond ik reflecteren zinloos en die verslagen schreef ik altijd een uur voordat het ingeleverd moest worden. Daar sta ik nog steeds achter, want wat je daar leerde was 90% niet zo belangrijk als het ‘leven doen’. Dit is geen reflectieverslag zoals jij dat misschien kent, dit is iets totaal anders.

Reflecteren nu heeft een prominente plek in mijn leven, al best een lange tijd. Hiermee maak ik mezelf beter mens en ik weet zeker dat mijn vriendin en wij samen er ook beter van worden. Ga dus alsjeblieft reflecteren, op zaken die ertoe doen, namelijk het leven en de dingen die jij daarin gedaan wil krijgen.

Thijs van Bruxvoortblog