DE GELDSCHAPSKIST

 
 

hoi vriend

  • Jij kent onze gouden regels en past ze toe.

  • Je bent op weg een financiële eindbaas te worden.

  • Je wil graag inzicht in je geldzaken en je zoekt een manier om dit gemakkelijk te doen, zonder dat het jou veel tijd kost. Want tijd is geld.

Zoek niet verder, wij hebben speciaal voor jou templates gemaakt die jou kunnen helpen om inzicht te krijgen in je reis naar financiële eindbazigheid.


 
 

Savings Rate Template

Om te beginnen hebben we een template voor diegene die willen weten hoeveel er gespaard wordt. Ofwel, wat is je savings rate. Dit is eigenlijk de basis van je boekhouding. Wat je namelijk doet is je maakt een overzicht van wat er binnen komt en wat er uit gaat. Dat is heel fijn. En je wil natuurlijk weten hoe je het over tijd doet. Hieronder een uitleg over de Savings Rate en hoe je hem berekent.

Hoe bereken je de savings rate?

De Savings Rate berekenen is in de basis heel erg simpel. Het is het percentage van je netto inkomsten (loon, winst, dividend, uitkeringen en schenkingen etc.) dat je niet uitgeeft. Dat maakt een van de volgende formules:

1. (Netto inkomsten - uitgaven) / (Netto inkomsten) x 100

2. (Gespaard bedrag) / (Netto inkomsten) x 100

Je kunt ervoor kiezen dit te berekenen per maand, jaar, of zelfs over een aantal jaren heen. In de spreadsheet hebben we een klein voorbeeldje gemaakt. Hierop kun je voortborduren. Probeer vooral wat uit en speel ermee. Feedback is welkom.

Alvast een tip: het draait erom al je bronnen van inkomsten te vinden. En wat doe je met de hypotheek? Wij vinden dat de rentebetaling van je hypotheek een uitgave is, maar de aflossing is wat je spaart.

 

Hoeveel rendement haal ik eigenlijk?

Als belegger, ja dat ben je al zodra je die eerste euries hebt ingelegd, wil je natuurlijk weten hoe goed je het doet. Dat kan natuurlijk in de interface van je broker(s), maar dat is meestal niet heel overzichtelijk. Wij opteren voor een andere aanpak.

Namelijk het interne rendement van je beleggingen (IRR). Omdat je waarschijnlijk niet altijd hetzelfde bedrag inlegt en de beurskoersen schommelen, zit er dus een verschil in het rendement. De euro’s die je in januari inlegt wegen zwaarder mee dan de euro’s die je in september inlegt.

Met dit template maak je simpel inzichtelijk wat jouw werkelijke rendement is over de periode die je belegt. En raad eens, het is nog leuk ook. Zeker als je al wat langer bezig bent is dit zeer inzichtelijk.

 

FIRE calculator basis - hoeveel heb ik nodig?

Alice in wonderland gelezen?
Ze vraagt aan die gekke kat: ”Yo, Felix! Welke weg moet ik nemen?”

“Dat hangt er vanaf waar je naartoe wilt.” zegt de pussycat.

“Dat maakt me niet zo veel uit.” zegt Alice.

“Dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt,” zegt Felix: "Je komt vast wel ergens.”

Maar als jij wél weet waar je heen wil, dan vul jij dit ding in.

Als je weet:

  • Wanneer je ongeveer wil stoppen

  • Hoeveel je nu nodig hebt

Dan weet je ook hoeveel je straks aan belegd vermogen nodig hebt om FIRE te zijn, als je deze calculator invult. Je kunt ook een beetje met de getallen spelen en je kan zelfs Barista-FIRE simuleren. Nerdy shit. Maar super nuttig, vinden je vrienden.

NB: Denk je nu “Wtf, waar heb je het over?” Dan moet je de context beter begrijpen, luister dan podcastaflevering 5: 'hoe je aan 1 miljoen komt'.

 

Wat is mijn nettowaarde?

Wanneer kan ik stoppen met werken? Hoeveel ben ik nu eigenlijk waard? Jij bent onbetaalbaar vriend, dat weten we. We hebben het over je waarde uitgedrukt in geld. Dus al je bezittingen minus je schulden. Klinkt simpel toch? Dat is het ook, zeker met ons template.

Wij hebben een template waarmee je jouw ‘Nettowaarde’ kunt vaststellen en bijhouden. Dit is je belangrijkste instrument om te tracken of jij op de goede weg bent. Naar financiële eindbazigheid. Het mooiste van dit alles? Het invullen hiervan kost je nog geen 5 minuten per maand. Met extragratis en prachtige grafieken die automatisch worden aangepast.