Met je Olle Holle Bolle vrienden in de achtbaan

Die Kwalitatief Uitermate Teleurstellende corona. Daar zit je dan, thuis in je pyjamabroek een beetje je kat te aaien en te Netflixen. Thuiswerken bedoel ik dus. Ondertussen zie je jouw meest prachtige beleggingen wegkwijnen. Weg is het totale rendement uit 2019. En meer. En het kan nog erger. Als je geluisterd hebt naar onze podcast die we op 9 maart jongstleden opnamen, heb je misschien zelfs een lekkere portie bijgekocht. Dat terwijl het voorlopige dieptepunt pas een dag of tien later was. Komen we zo nog op terug. Ondertussen die smerige rotbeurs. Elke dag maar weer bewegen als een ware achtbaan. Soms zelfs zo hard dat je er bijna van moet kotsen. Maar denk je dat het slim is om uit te stappen als de achtbaan rijdt? Dacht het niet hé, want dat doet auw.

DD495A29-3B1C-4868-8F10-CE8C9DE943AC.gif

De Efteling is dicht, maar je Olle Holle Bolle vrienden vertellen je waarom jij de specialisten en analisten negeert, de krant in de kattenbak gooit en gewoon in de achtbaan blijft zitten. En zelfs in de rij gaat staan voor nog een rondje python. Wohooo! Enjoy the ride, vrienden.

Boem, omlaag zei de beurs

Hoe was het ook alweer? China ging in lockdown omdat corona toesloeg. Boem omlaag zei de beurs, want de grootste economie van de wereld kwam diep in de problemen. Maar ja, het was nog altijd vooral het probleem van China en hopelijk van tijdelijke aard. Het deed denken aan alle angstige periodes uit het verleden. Met pandemieën die een soort van goed afliepen. SARS, gekke koeienziekte, Q-koorts, varkenspest, vogelgriep, Mexicaanse griep, Ebola. Natuurlijk eisten die vele mensenlevens en schrokken we ons een hoedje, maar het bleef redelijk beperkt. Dat gold ook voor de beurs, die telkens keihard herstelde na een korte periode van paniek.

Ditmaal is het net anders. De pandemie sloeg over naar grote delen van Azië, Europa én de VS. En dat is voelbaar. Zie ons eigen Mickey Mouse beursje AEX bijvoorbeeld. Die daalde van 630 naar 400 punten (-37%). En ondertussen zien we de beurs alweer een heel stuk herstellen en staat die op het moment van schrijven weer op dik 500 punten. Terwijl we in half Europa, Azië en de VS thuis zitten in een lockdown. Hoe dat kan? Het antwoord is waarschijnlijk de lage rente en gratis geld. Zoals in 2009 en de jaren erna. We hopen dat dat geld opnieuw naar de beurs stroomt. Maar ja. Een keiharde recessie ligt wel op de loer. Dat kan juist een nog veel vettere daling opleveren.

Of de beurs gaat herstellen?

En nu wil je weten: krijgen we er nog een tik overheen of gaat de beurs verder met herstellen?

Sorry vriend, daar krijg je geen antwoord op. Wij zijn geen waarzeggers en jij ook niet, denk ik. Ga dan nu ook juist geen mening hebben over de beurs. Opinions are like assholes: everybody has one and it stinks. Al denk je nu misschien dat je nooit had moeten beleggen, want je staat opeens in de min. Maar moet je dan verkopen? Of niks doen? Ook dan heb je een mening. Maar het is wel zo dat historisch dit soort momenten juist de beste rendementen opleverden. Kijk gerust eens naar maart 2009. Ook toen had niemand vertrouwen, daarom stond de beurs ook zo laag. Maar iedereen die wel doorging met maandelijks wat etf’s kopen én ook nog bijkocht op de scherpste dalingen is al die jaren erna geweldig beloond, tijdens de ‘most hated rally’ die alle records brak. Niet iedereen vind een achtbaan leuk, zeker als je van de zijkant toekijkt.

Doe gewoon hetzelfde

Dit is precies hoe ons brein werkt: FOMO, misgunnen, kop in het zand steken, uitstappen uit de achtbaan tijdens de looping. We voelen dat allemaal. Kap dus met mening hebben en blijf maandelijks gewoon hetzelfde doen als je hopelijk al deed. Elke maand breed gespreide beleggingen kopen, zonder een maand over te slaan. Zelfs al voelt dat als een dom idee, zet dat gevoel vooral uit. En ook de tijd in je voordeel gebruiken. Wie braaf luisterde naar onze podcast kocht bij de volgende tien procent daling namelijk opnieuw bij en stapte in rond de 450 punten. Die portie staat inmiddels op dik 10% ongerealiseerd rendement. En de portie van 9 maart staat gelukkig alweer break even. Nu nog even de rest van die daling terugverdienen. Maar het is vooral belangrijk om te beseffen: als je voor de lange termijn instapt is het perfecte moment van instappen onmogelijk te timen, maar gelukkig ook compleet onbelangrijk.

Nooit ongelijk krijgen

Wie de tijd laat werken heeft tot nu toe nog nooit ongelijk gekregen, maar wel altijd 6-8% gemiddeld. Natuurlijk zijn er ook grotere risico’s. Maar ja, alleen de lessen uit het verleden hebben iets van een voorspellende waarde. Dus daar doen we het mee. Voorbeeldje? No probbies, dat vullen we in een rekenmodel in. Uitgaande van een investering van €250,- per maand, dan kom je bij 6-8% toch uit op 245-350 duizend euries. Dat rendement kan natuurlijk fluctueren en er gaat nog belasting en kosten van af.

669E3FD3-55F0-40D3-9C67-FAD9B77BB1DA.jpeg

Natuurlijk is er een alternatief. Verstop je je geld in je matras, dan is het 100% zeker 90K waard, zonder rekening te houden met kosten en belasting. Hoeveel dat tegen die tijd waard is? Nou, je kon dertig jaar geleden nog naar de Efteling voor 21 gulden, omgerekend kost dat nu bijna vier keer zoveel. 

Jeroen SantenblogComment