Blondjes beleggen beter, maar dode beleggers zijn de allerbeste.

OG-Finfluencer in Da Hizzle (fo shizzle)
 

’Als je een potje wil opbouwen voor later, dan moet je echt gaan beleggen. En laat je nou niet tegenhouden, maar begin met een klein beetje. Het hoeft echt niet het enige te zijn wat je doet, maar begin. Start…’

Het is slechts een van de vele wijze lessen van Janneke Willemse. Ook legt ze uit hoe je leert door het te proberen. Ook van fouten leer je, juist van fouten om precies te zijn. We lachen en huilen om onze fails en bespreken de lessen die eruit te halen zijn. Zo bespaar jij weer wat leergeld.

Wat? Ken je haar niet?

Janneke is de auteur van de vette kaskraker Blondjes Beleggen Beter. Daarenboven is ze al jaren presentator van het RTLZ Beursspel, geeft ze de training Super Simpel Beleggen en is ze gewoonweg hartstikke open en eerlijk over haar portefeuille (en haarkleur) op haar eigen website. Tot slot was Janneke al finfluencer toen dat woord nog niet eens bestond. Daarmee werd ze ook een superheld werd voor Thijs, die net begon met een financiële eindbaas worden.

Gelukkig maar, want tot die tijd moesten we het meestal nog doen met een stelletje blaaskaken in een Oger-pak die bij Business Class pretendeerden dat zij het veel beter wisten (en jij niks). Uiteraard kon je tegen een fraai woekertarief ‘exclusief’ met ze meeliften. De enige die er echt een rijke meneer Mens van werd is Harry zelf. Stel je voor dat Thijs (of jij) daar ook in getrapt was.

Gentlemen prefer blondes

Bij wijze van experiment probeert Janneke de AEX te verslaan sinds 2013 en dat lukt voortreffelijk. En het mooiste? Ze weet zelf ook wel dat haar buitengewoon hoge rendement net zo goed geluk kan zijn als het resultaat van haar eigen blonde superkrachten. Ja, we bespreken natuurlijk ook waarom vrouwen vaak betere beleggers zijn dan mannen, en waarom apen beter presteren dan fondsmanagers. En dode beleggers? Dat zijn de beste. Hierover verderop meer.

Laat je niet verlammen, bouw boomstammen

Natuurlijk bestaan er stommiteiten die je vooraf kan zien aankomen en die vermijd je maar beter. Maar laat je nou niet verlammen door zaken als:

  • De angst om fouten te maken

  • De drempel om toe te geven dat je iets spannend of lastig vindt

  • De broer van je vriend zijn moeder d’r hond, die zegt dat je sowieso geld verliest met beleggen:

‘Ja, want ze zeiden dus op het internet dat ik in een maand tijd miljonair kon worden door 500 euro in Bitconnect te investeren, dus verkocht ik mijn koelkast en mijn bankstel. Nu eet ik al 5 jaar lang alleen nog maar huismerk knakworst uit blik omdat ik geen koelkast meer heb, terwijl ik huilend op de grond zit met een viool en een pet voor kleingeld. En ik kan niet eens viool spelen…’.

Uhuh. Rot voor je, maar dat heet dus geen investeren maar gokken.

Van sprietje naar woudreus, met je magische vriend de tijd

Twijfel is een gezond oerinstinct. We hebben het allemaal en sommigen van ons hebben het inmiddels overwonnen, anderen niet. Maar wie vandaag of gisteren start krijgt toch echt meer tijd dan wie het pas morgen doet. En tijd is je meest magische vriend. Lees er ook ons blog maar eens op na. Wie onder alle omstandigheden goed gespreid blijft beleggen, gebruikt de dalingen én de stijgingen en ziet het geldboomsprietje waar je ooit mee begon uiteindelijk uitgroeien tot een woudreus. Vet resultaat? Fuck yeah! Maar het hele proces ernaartoe hoort saai en systemisch te zijn. En zeg nou zelf: iedereen wil toch een financiële woudreus?

Who’s the blondje now?

Het is een heel leuke aflevering geworden, omdat Janneke gewoon een fijne spreker is. Je luistert hem hier.

Waarom doen vrouwen het dan beter als het om beleggen gaat? Omdat ze geduldiger (zouden) zijn, minder actief handelen, beter hun huiswerk doen. Dat soort dingen. Maar zelfs vrouwen hebben geen glazen bol, een slecht jaar is een slecht jaar en dat moet je niet onder stoelen of banken schuiven. Dat doet Janneke ook zeker niet, getuige haar blog over hoe slecht het beleggingsjaar 2022 was.

Get rich, or try dying

Pro tip: Ga dood. Of beter nog, vergeet alles wat je ooit hebt gedaan op de beurs maar dan zonder dood te gaan. Er is namelijk maar 1 manier om nog beter te zijn dan vrouwen of apen. Dat is door he-le-maal niks te doen. Zoals deze vrouw die voor $60 aandelen kocht in Abbott in 1935 en nu ruim 116000 X meer waard zijn. Ofwel $7 miljoen.

Saai, niks doen, maar het werkt wel. De woudreus to the max. Onze tip is dan wel om dat te doen met een ETF, zodat je gespreid zit in de grootste bedrijven wereldwijd, maar het principe staat. Nooit. Meer. Aankomen.

Thijs van Bruxvoort