Gouden regel 1: LEEF ONDER JE STAND

 
office.gif

BLEGH. Voor heel veel mensen is ‘budget’ een vies woord. Maar het kan er wel voor zorgen dat je alleen maar geld uitgeeft aan zaken die je waardevol vindt. Hoe meer je snijdt in het kopen van zooi die je niet nodig hebt, om indruk te maken op mensen die je niet kent (of wil kennen), hoe meer je je kunt richten op de dingen die je echt belangrijk vindt. Daar geef je vervolgens zoveel mogelijk aan uit. Lekker toch?  

Het lijkt allemaal zo logisch. Maar geloof ons: als jij op je 90e terug kijkt dan wil je trots zijn op de kwaliteit die jouw leven heeft gehad. Je wil KWALI-TIJD hebben gehad met de mensen met wie je wil zijn. Dat ga je belangrijker vinden dan het aantal keer dat je je iPhone of auto hebt vervangen. Of hoe goed je f*ing zenderpakket was. Zet je ego uit.

En ja, wij haten het ook om de broekriem aan te halen. Maar als je je er één keertje een beetje druk over maakt is het geregeld. Vanaf dat moment is je budget er juist voor jou en haal je helemaal niks meer aan, behalve je kat misschien. En ga je opeens meer verdienen? Ga dan vooral niet méér uitgeven, dat noemen ze ‘lifestyle creep’, een sluipmoordenaar. Je stand wordt hoger, des te makkelijker om er onder te leven.

Herken je dit? Je maandsalaris gaat meestal nagenoeg op. De H&M, T-mobile en kroegbaas bedanken je er van harte voor. Boeit niet toch? Want het vult zich vanzelf weer. Maar de maand zelf is wel weg, net als je kans om geld over te houden dat kan renderen. 

Het goede nieuws? Het is niet te laat. Dít is je kans. Het beste moment om te gaan doen wat je echt wil én jezelf vrij te gaan maken was 10 jaar geleden, het op één na beste moment is nu. 

Ga ervoor, vriend!